Jaarthema

Minder is Meer

Minder is Meer!

Met als leuze Minder is Meer’ zet scouting haar leden en leiding een ecologische bril op:  kiezen
voor minder afval en minder verspilling draagt bij aan meer kwaliteit in het leven en ons milieu.

Door met kinderen en jongeren stil te staan bij het verbruik tijdens dagdagelijkse (scouts)activiteiten, wil Scouts en Gidsen Vlaanderen kinderen en jongeren gevoelig maken voor de overdosis afval, voedsel en energie die we verspillen in het samenspelen en -leven.

Kamperen en het openluchtleven met tochten in het groen, zijn voor scouts een ideaal oefenterrein om creatief en al doende het onderscheid te leren maken tussen verbruiken en (her) gebruiken. Tijdens HO,  en verderop via vorming en communicatieproducten, krijgen de 12.000 scoutsleiders van Scouts en Gidsen Vlaanderen een arsenaal aan praktische prikkels om met het jaarthema ‘Minder is Meer’ concreet en lokaal aan de slag te gaan rond zorgzaamheid voor het milieu.

Met nu 82.000 leden in 500 groepen waren er nooit eerder zoveel scouts en gidsen in ons land. Scouting biedt dan ook een unieke hefboom om een massa jonge mensen met bewuste ogen naar de wereld te laten kijken; aansluitend op een missie om bij te dragen aan de ontplooiing van kinderen en jongeren, met de natuur als troef. Naast afstemmen op noden van plaatselijke werkingen en het versterken van de regionale structuur om groepen gepast te ondersteunen, is het inzetten op een duurzame en ecologische reflex één van de drie pedagogische beleidsprioriteiten vanuit de nationale leiding voor de lopende drie jaar